מקצוע האדריכלות הוא אחד המקצועות היותר מעניינים, הדורשים ממי שמתמחה בהם מידה רבה של יצירתיות וחשיבה מקורית וחדשנית. עם השנים התפתחו צורות שונות וסגנונות אדריכליים שונים. עם זאת, כל מבנה חדש שמוקם בעולם בכלל ובישראל בפרט, מתחיל ונגמר בתכנון נכון ומדוקדק של האדריכל. בין שאר המכשירים שהאדריכל עשוי להשתמש בהם, הם כלל המכשירים המאפשרים לו לתכנן בצורה טובה וקולעת יותר את המבנה העתידי. תוכנות עיצוב גרפי ותוכנות ייעודיות אחרות, מאפשרות לאדריכל ועשויות לסייע לו להוציא מתחת ידיו עבודה תכנונית שתהפוך בסיכומו של עניין למבנה איכותי, יציב וכזה המעביר מסר ברור לסביבה. מהו אדריכל ומה הפונקציות שהוא ממלא בתהליך התכנון והבנייה? מהם הקווים המנחים בתכנון מבנה על ידי האדריכל? להלן התשובות בקצרה ובברור.
אדריכל והתפקידים שלו בתהליך הבנייה
האדריכל הוא הפונקציונר הבכיר, בכל מה שקשור בתכנון המבנה. מרגע שנרכשה חלקת אדמה והתקבל האישור לבנות עליה, נכנס האדריכל לפעולה. הוא מתכנן את המבנה, תוך ירידה לפרטים בעל מה שקשור לעיצוב ולאווירה שהמבנה הזה משדר. בעניין הזה האדריכלות דומה מאד לתחום העיצוב הגרפי, שהמטרה שלו גם היא העברת מסר חזותי. גם האדריכלות, כמו העיצוב הגרפי, מנסה להתאים את התוצר הסופי שלה לצרכים ולהעדפות של מי שהזמין את העבודה, קרי בעל הבית.
תפקידו הראשון של האדריכל הוא להוציא מתחת ידו תוכנית ברת ביצוע של המבנה החדש שאמור להיבנות. זאת, בשיתוף ובהתייעצות עם היזם, שהוא המממן של הפרויקט והוא זה המאשר בסיכומו של עניין את התוכנית, לאחר שהותאמה הן טעם והן לצרכים שלו. התוכנית, שאושרה על ידי היזם, מובאת לאישור העירייה או המועצה המקומית. לאחר האישור, ומרגע שהעבודה מתחילה, חייב האדריכל לעקוב אחרי הביצוע ולוודא שהתוכנית האדריכלית מיושמת במלואה. זאת, כמובן, לאחר אישור של מהנדס שאמון על מציאת תקלות וחולשות בתוכנית ותיקון שלהן. אדריכלים בצפון, במרכז ובכלל, אמונים על הוצאת תוכניות הבנייה מהכוח אל הפועל, תוך שהם מוודאים שתוכנית הבנייה מיושמת במלואה.
קווים מנחים בתכנון מבנה
הקווים המנחים לתכנון מבנה על ידי אדריכלים בצפון ובכלל, אמורים לעמוד בשני יעדים עיקריים: היעד הראשון הוא היציבות והחוזק של המבנה, שיאפשרו לו לעמוד על תילו ולשרוד לאורך זמן. בעניין זה, עבודתו של האדריכל משיקה לתפקידו של מהנדס הבניין. האדריכל מסיים את תכנון המבנה ומקבל את האישור של היזם. בשלב הבא, נכנס המהנדס לעובי הקורה ובודק את הייתכנות של מימוש התוכנית תוך עמידה בעקרונות קשיחים של יציבות וחוזק. היעד השני הוא הענקת מראה ועיצוב ייחודי לבניין, שישקף את ההעדפות של היזמים ושל הדיירים העתידיים בבית. בתחום הזה, בדומה לעיצוב הגרפי (המדריך לבניית אתר אינטרנט אפקטיבי), יש פחות מקום לשיקולים הנדסיים ומקום נרחב יותר לשיקולים אסתטיים. המהנדס אמון על ביצוע הבנייה כפועל, בעוד האדריכל אמון על קבלת האישור הסופי למבנה שהוקם לפני האכלוס שלו..